Ensimmäinen oma koti

  • Blogit
  • Julkaistu:
  • Kirjoittanut: Mikko Apell
Nuori ihminen istuu nojatuolissa ja katselee huonetta. Hänellä on kädessä älypuhelin.

Kaisa Rantanen oli ensimmäisiä Karhurinteen kotiyhteisöön muuttaneista asukkaista. Kaisa muutti lapsuudenkodistaan, jossa asui vanhempien ja siskon kanssa. Ensimmäiseen omaan kotiin muuttaminen tuntuu Kaisasta kivalta, mutta samaan aikaan myös vähän hassulta. Vaikka vanhempien luona on saanut elää oman näköistä elämää, tuntuu vapaus silti hyvältä. ”Nyt täällä olen minä. Minä määrään, eikä äiti, eikä isä, eikä sisko,” hän toteaa.

Kaisa aloitti uuteen elämänvaiheeseen valmistautumisen hyvissä ajoin muun muassa hankkimalla tarpeellisia tavaroita. Muuttopäivän koittaessa kaikki oli valmiina ja tavarat tuotiin yhdellä kertaa. Läheiset auttoivat huonekalujen kasaamisessa ja omaa kotia on sisustettu muun muassa kavereiden tekemillä tauluilla sekä kummitädiltä lahjaksi saadulla suurella matolla. Oma koti on yhden taulun ripustamista vaille valmis, Kaisa kertoo.

Asukkaat muuttavat Karhurinteeseen vaiheittain, joten muuttopäivänä naapureita oli vasta muutama. Ensimmäinen yö omassa kodissa olikin tuntunut Kaisasta ”erikoishiljaiselta”. Asukkaiden ja ohjaajien kanssa Kaisa voi viettää aikaa yleisissä tiloissa, joissa hän voi myös katsoa lempiohjelmaansa Salattuja elämiä. Kaisan mielestä kivaa on myös, että kotiyhteisössä saa ruokailla yhdessä muiden kanssa. Uusia kavereita onkin jo löytynyt sekä ylä- että alakerran asukkaista.

Päivisin Kaisa käy koulussa ja harrastaa muun muassa ulkoilua ja Taekwondoa. Matkat taittuvat sujuvasti taksilla tai isän kyydillä ja hän ehtii hyvin harrastuksiin, kun on selkeä rutiini. ”Pitää syödä, pitää vaihtaa Taekwondoasu ja sit pitää vaan mennä,” Kaisa listaa.

Omassa kodissa aika kuluu tehtävävihkojen parissa, joissa on erilaisia arvoituksia ja piirustustehtäviä. Tärkein on kuitenkin älypuhelin, jolla voi soittaa ja viestitellä kavereiden ja perheenjäsenten kanssa, sekä katsella TikTokkia ja Youtubea. Kaisaa kiinnostaa videoiden tekeminen ja hän onkin jo tehnyt äidin kanssa muutamia, joissa kerrotaan omaan kotiin muuttamisesta. Videoita voi käydä katsomassa Kehitysvammatuki 57:n Instagram- ja Facebook-kanavilla. Suunnitteilla on myös uusia videoita.

Kesällä Kaisa aikoo mökkeillä perheen kanssa, sekä käydä urheiluleirillä. ”Katotaan mitä muuta. Ehkä voisi mennä Linnanmäelle alkukesästä,” Kaisa hymyilee.

Juttu on alunperin julkaistu ViisSeiska-lehdessä 2/2024

Kirjoittaja

Mikko Apell

Viestintäkoordinaattori
ViisSeiska-lehti
Jäsenasiat