Kotiyhteisö käynnistyy pala kerrallaan

  • Blogit
  • Julkaistu:
  • Kirjoittanut: Mikko Apell
Yksitoista ihmistä sohvan ympärillä. Kaikki hymyilevät ja vilkuttavat kohti katsojaa.

Karhurinteen kotiyhteisö käynnisti virallisesti toimintansa, kun ensimmäiset asukkaat pääsivät muuttamaan maaliskuun puolessa välissä. Huhtikuun alussa uuteen kotiin on ehtinyt muuttaa jo 11 asukasta ja näillä näkymin kaikki kodit ovat täynnä kesään mennessä.

Karhurinteen kotiyhteisön johtajalta Tiina Toivoselta ja työntekijöiltä ensimmäiset viikot ovat menneet isoja ja pieniä asioita hoitaessa, sekä asukkaisiin tutustuessa. Vaikka vieraillessa Karhurinne vaikuttaa seesteiseltä, Tiina kertoo, että tehtävää on paljon. Tiinan apuna on toiminut Emilia Kokkonen, joka tekee AMK-opintoihin liittyvää johtamisen harjoittelua. Hän on ollut korvaamaton tuki uusien työntekijöiden perehdytyksessä ja juoksevien asioiden hoitamisessa.

Lähtökohtaisesti uudessa rakennuksessa ei ole mitään niistä lukuisista asioista, joita kotiyhteisö tarvitsee. ”Aina kun avaa jonkun kaapin tai komeron, huomaa, ettei meillä olekaan vielä tällaista. Esimerkiksi avaimenperiä, leipäkoreja tai termoskannuja,” Tiina listaa ja jatkaa ”Mitään kriittistä ei puutu, mutta esimerkiksi seinillä ei ole vielä mitään.”

Huvittavia sattumiakin on ehtinyt jo tapahtumaan. Esimerkiksi toimistojen äänieristys on niin tehokas, etteivät sinne asennetut ovikellot kuuluneet kunnolla yleisiin tiloihin. Hälytykset saatiin onneksi ohjattua myös ohjaajien puhelimiin, eikä ovilla tarvitse enää odotella turhaan.

Karhurinteen asukkaiden tarpeelliset tavarat alkavat olla jo paikoillaan, sillä he ovat voineet käydä sisustamassa koteja jo ennen muuttoa. Vaiheittain muuttaminen on myös antanut aikaa tutustua rauhassa. ”Se on ollut kiva asukkaillekin, että ovat tulleet pikkuhiljaa. On ehtinyt tutustumaan kunnolla. Luulen, että asukkaat ovat kotiutuneet ja elämä on alkanut loksahtaa paikalleen,” Tiina toteaa.

Kun suurin osa asukkaista on muuttanut, voidaan alkaa suunnittelemaan tarkempia viikkoaikatauluja, kuten viikkokokouksia ja siivouspäiviä. Aikatauluissa pitää huomioida asukkaiden työt, harrastukset ja muut menot, joten palapelissä on monta palaa. Myös työntekijöiden vastuualueet, kuten omaohjattavat asukkaat, tarkentuvat ajan myötä. Päättämättä on vielä myös kotiyhteisöjen nimet.

”Alakerran asukkaat ovat alkaneet antamaan ohjaajille lempinimiä mausteiden mukaan. Saa nähdä tuleeko näistäkin joku Pippuri ja Suola”, Emilia naurahtaa.

Juttu on julkaistu alunperin ViisSeiska-lehdessä 2/2024.

Kirjoittaja

Mikko Apell

Viestintäkoordinaattori
ViisSeiska-lehti
Jäsenasiat