Hetkittäin-valmennusta kehitysvammaisten ikääntyneiden parissa työskenteleville ammattilaisille
- Uutiset
- Julkaistu:
Hetkittäin-hanke on koonnut kolmen vuoden ajan tietoa ja hyviä käytäntöjä ikääntyneiden kehitysvammaisten parissa työskenteleville ammattilaisille. Hankkeella on mahdollisuus tarjota lähivalmennusta kehitysvammaisuuteen ja ikääntymiseen liittyvistä teemoista kahden kuukauden ajan. Valmennus on tarkoitettu kaikille ryhmäkotien ammattilaisille. Olisiko sinun ryhmäkodissasi tarvetta ja kiinnostusta pysähtyä tämän asian äärelle?
Tarjoamme tammi-helmikuun 2025 aikana ryhmäkotiinne maksutonta lähivalmennusta. Lähivalmennus toteutuu 8 tunnin lähitapaamisina 2–4 peräkkäisenä arkipäivänä ryhmäkodille sopivana ajankohtana. Valmennukseen osallistuminen on sitovaa, mutta joustavaa: valmennukseen osallistujat (vähintään kaksi henkilöä/kerta) voivat olla joka kerta samat tai eri ammattilaiset. Toivomus on, että valmennuksesta saatuja kokemuksia jaetaan työyhteisössä totutulla tavalla.
Lähivalmennukseen osallistuva ryhmäkoti voi valita neljä itselleen sopivaa aihetta seuraavista vaihtoehdoista työyhteisön tarpeiden mukaan.
Mukaan valitaan kuusi ryhmäkotia eri puolelta Suomea. Valmennukseen haetaan lähettämällä viesti viimeistään 15.11.2024 osoitteeseen: maija.rimpilainen@kvtuki57.fi
Hetkittäin-valmennuksen teemat
Jokainen kokonaisuus on kestoltaan kaksi tuntia, on luonteeltaan keskustelevaa ja sisältää toimintaa. Lähivalmennus tapahtuu ryhmäkodin tiloissa.
1 Ikääntymismuutokset aisteissa
Valmennuksessa perehdytään ikääntymisen myötä ilmeneviin aistitoiminnan muutoksiin, jotka vaikuttavat toimintakykyyn arjessa. Tutustutaan moniaistiseen muistelutyöhön. Valmennuksen jälkeen on mahdollista hakea muistiosaajan digitaalista osaamismerkkiä.
2 Ikääntynyt ja muistisairaudet
Muutokset arkisessa toiminnassa voivat kertoa alkavasta muistisairaudesta. Valmennuksessa perehdytään muistisairauden ensioireiden tunnistamiseen ja seurantaan. Perehdytään Muistikkaan ja Muistin tähäre -materiaaliin. Valmennuksen jälkeen on mahdollista hakea muistiosaajan digitaalista osaamismerkkiä.
3 Ikääntyneen tarve vuorovaikutukselle
Ikääntymisen myötä vuorovaikutukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, jotta ihminen ei vanhetessaan jää yksin. Tutustumme Rohkaisimeen, kosketusviesteihin ja HYP-menetelmään. Valmennuksen jälkeen on mahdollista hakea muistiosaajan digitaalista osaamismerkkiä.
4 Ikääntyneen toimijuus
Kehitysvammaisuuteen on eri aikoina suhtauduttu eri tavoilla. Tutustutaan ikääntyneen elämään suomalaisen kehitysvammahuollon historian ja toimijuuden näkökulmista.
5 Muistiystävällinen ympäristö
Tutkitaan, mikä tekee kodista muistiystävällisen ja miten omaa ryhmäkotia voi muokata muistikodiksi. Tutustutaan toimijuutta vahvistavaan Muistimontessori-ajatteluun. Valmennuksen jälkeen on mahdollista hakea muistiosaajan digitaalista osaamismerkkiä.
6 Loppuelämän suunnittelu
Kuolema koskettaa jokaista ihmistä. Kuolema on vaikeasti käsitettävä asia ja siitä voi olla vaikea puhua. Kehitysvammaisella ihmisellä on kuitenkin oikeus saada ymmärrettävää tietoa kuolemasta biologisena tapahtumana sekä vakaumuksellisena ja kulttuurisena ilmiönä. Perehdytään hankkeessa kehitettyyn materiaaliin.
7 Loppuelämään liittyviä tahdonilmauksia
Tutustutaan kuvatuettuihin Hoito- ja hoivatahto-dokumentteihin sekä musiikkitahtoon.
8 Elämäntarinatyöskentely
Perehdytään erilaisiin tapoihin tarkastella ja koota ikääntyneen kehitysvammaisen kanssa hänen elämäntarinaansa.
Valmennuksesta vastaavat ovat toimineet Hetkittäin-hankkeen asiantuntijoina. Maija Rimpiläinen on MuM-artenomi-geronomi (AMK), jolla on kokemusta kehitysvamma-alasta vuodesta 2006. Hän on toiminut ohjaajana, esihenkilönä ja eri hankkeissa viestinnän ja kehitysvamma-alan asiantuntijana. Mari Salovaara on sosionomi (AMK), ryhmätaideterapeutti ja lastentarhanopettaja, jolla on pitkä kokemus erilaisten ihmisten parissa työskentelystä ja toimintaympäristöjen rakentamisesta.
Kiinnostuitko? Jutellaan lisää!
Ota yhteyttä
Maija RimpiläinenHankepäällikkö
Hetkittäin-hanke (2022-2024)