Yhdessä saadaan paljon aikaiseksi
- Blogit
- Julkaistu:
- Kirjoittanut: Mikko Apell
Helsingin Me itse -ryhmä kokoontui Ystävätuvalla huhtikuun alussa. Kokouksessa oli läsnä sekä Helsingin että Vantaan ryhmien jäseniä ja puheenjohtajana toimi Sanna Sepponen. Kokouksen aiheena on Tampereella järjestetty Me itse ry:n vuosikokous ja Uutta kohti -seminaari, jossa myös Helsingin ryhmän edustajat olivat mukana. ”Seminaari oli mahtava, samoin paneelikeskustelu. Marlo piti hyviä puheenvuoroja”, Sanna kertaa.
Marlo on uusi jäsen, mutta kertoo innokkaasti mistä on kyse: ”Me itse ry on kehitysvammaisille suunnattu yhdistys. Me ajetaan meidän etuja, että me saataisiin parempaa kohtelua.” Vaikuttamisen kohteita on monia: ”Asenteet, työpaikat, asunnot, harrastusmahdollisuudet”, Marlo listaa ja toteaa: ”Kaikki lähtee asenteista.”
Marlo oli tiennyt Me itse ry:stä jo pitkään, mutta päätös liittymisestä syntyi viime vuoden lopulla. ”Oon tiennyt, että tällainen täällä Helsingissä on ja miettinyt että haluaisin jotenkin vaikuttaa. Viime vuonna päätin, että teen asialle jotain. Kävi, miten kävi. Oli kiva liittyä jäseneksi ja en ole katunut päivääkään. Vaikka oon vasta vähän aikaa ollut, niin on paljon sellaista, että pitkällä kaavalla pystytään meidän tietotaitoja hyödyntämään ja saamaan vaikutusvaltaa tuonne päättäjiin”, hän kertoo.
Sanna puolestaan on ollut mukana yhdistyksen perustamisesta asti, eli vuodesta 1999. Hän on ollut myös Me itse ry:n johtoryhmässä. Yhdistyksen pääpaikka sijaitsee Tampereella ja omia ryhmiä on yhteensä 32 ympäri Suomen.
”Ryhmän voi perustaa omalla tahdolla. Itse lähteä vaan eteenpäin”, Sanna kertoo.
Ryhmäläiset ovat Me itse ry:n jäseniä, ja yhdistys tarjoaa tukea ryhmän perustamisessa.
Me Itse ry:llä on vuosittain vaihtuva teema, josta tehdään julkilausuma. Tänä vuonna julkilausuman ovat tehneet Keskisen Suomen Me itse -ryhmät otsikolla: ”Itsemääräämisoikeudesta pitää huolehtia”. Se käsittelee uudistuvia vammaispalveluita, johon kuuluu muun muassa henkilökohtainen apu, budjetointi, liikkumisen tuki, asuminen, työllistymisen tuki, sekä sosiaali- ja terveysalueet.
Ryhmät vievät heille tärkeitä asioita eteenpäin esimerkiksi kuntapäättäjille tai vammaispalveluista vastaaville työntekijöille. Helsingin Me itse tapaa muun muassa Kehitysvammatuki 57 ry:n hallitusta toukokuussa.
Virkistys on myös tärkeä osa toimintaa ja kokouksessa ideoidaan myös tulevaa tapaamista Etelä-Suomen ryhmien kesken. ”Voisiko olla karaokea?”, varapuheenjohtaja Tea ehdottaa. Lautapelejä ja biljardia ehdotetaan myös. Vapaa ohjelma saa kannatusta, jotta tutustumiselle jää riittävästi aikaa.
”Kannattaa liittyä rohkeasti.”, Sanna kannustaa. ”Mitä isompi joukkovoima meillä on käsissä, sitä isommalla volyymillä me pystytään vaikuttamaan”, Marlo rohkaisee.
Juttu on julkaistu alunperin ViisSeiska-lehdessä 2/2023