Hetkittäin 2022-2024

Hetkittäin-hanke kehittää toimintatapoja ja tuottaa materiaalia ikääntyneiden ja muistisairaiden kehitysvammaisten ihmisten hyvän elämän tueksi. Hankkeessa asiantuntijoina ovat ikääntyneet kehitysvammaiset ihmiset ja heidän kotiyhteisöissään työskentelevät ohjaajat.

nainen ja mies katsovat yhdessä valokuvaa pöydän ääressä

Hetkittäin-kurssilla muisteltiin yhdessä.

Kehitysvammaiset ihmiset ja heidän kanssaan työskentelevä ammattihenkilöstö tarvitsevat tietoa muistisairauksista. Ikääntyneet kehitysvammaiset ihmiset tarvitsevat aktiivisuutta omaan arkeensa.

Hankkeen tietoperusta nojaa tuoreeseen tutkimustietoon ja sosiokulttuuriseen vanhustyöhön, jota hankkeessa sovelletaan ikääntyneen kehitysvammaisen ihmisen tarpeisiin ja elämäntilanteisiin. Hankkeen päämääränä on kehitysvammaisen ihmisen ja hänen kotiyhteisössään toimivan ammattilaisen tukeminen aktiivisena toimijana. 

Hankkeen aikana järjestettiin kurssikokonaisuuksia ikääntyneille kehitysvammaisille ihmisille. Ikääntyneiden kehitysvammaisten ihmisten kotiyhteisössä työskenteleville ammattilaisille järjestettiin valmennusta, joka sisälsi tietoa mm. muistisairauksista, aivoterveydestä ja aistityön merkityksestä muistisairauksien ehkäisemisessä. 

Hetkittäin-hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Miina Sillanpään Säätiö, Pohjois-Savon Muisti ry, Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Kehitysvammaliitto ry.

Muistelua kaikilla aisteilla -opas kotiyhteisöjen käyttöön

Kolmivuotisen hankkeen tuloksena syntyy kehitysvammaisten ikääntymiseen liittyvä webinaarisarja, muistiosaajan digitaaliset osaamismerkit  ja moniaistisen muistelutyön opas. Muistelua kaikilla aisteilla -oppaan kehittämistyöryhmään kuuluivat hanketyöntekijöiden lisäksi Kirsi Alastalo RyhmäRengistä, Minna Riikonen Siunsotesta sekä Piritta Heiskanen ja Kristiina Isokangas Luvnista. Webinaarisarja valmistuu syksyn aikana.

Valokuva kolmesta miehestä aurinkolasit päässä museossa rantakuvan edessä.

Muistelua kaikilla aisteilla

Tutustu moniaistiseen muisteluun ja innostu vinkeistä. Opas on kehitetty kehitysvammatyöhön, mutta soveltuu muistelutyöhön kaikkien kanssa.

Muistelua kaikilla aisteilla

Muistiosaajan digitaaliset osaamismerkit

Muistiosaajan digitaalisilla osaamismerkeillä voit tehdä näkyväksi tietoja ja taitoja, joita olet oppinut ikääntymisestä ja muistisairauksista työssä tai muilla tavoilla omassa elämässä. Merkit ovat itsenäisiä asiakokonaisuuksia, joten voit suorittaa vain yhden merkin tai kaikki kolme merkkiä. Digitaalisten osaamismerkkien aiheet liittyvät kehitysvammaisen ihmisen muistisairauksiin, muistikotiin ja muistelutyöhön.

Hetkittäin -digitaalisia osaamismerkkejä kehitettiin työryhmässä, johon kuuluivat hanketyöntekijöiden lisäksi  Ulla Arifullen-Hämäläinen (Miina Sillanpään Säätiö), Mari Heitto (Metropolia Ammattikorkeakoulu), Anu Ihanus (Karelia-ammattikorkeakoulu), Marjo Rikkinen (Kehitysvammaisten Palvelusäätiö) ja Eija Rytkönen (Pohjois-Savon Muisti ry). Kehittämistyöhön osallistui myös Pohjois-Savon Muisti ry:n vapaaehtoisia.

Muistikotiosaajan digitaalinen osaamismerkki. Piirroskuva, jossa keltaisen pallon edessä on violetti kaupunkisiluetti.

Muistikotiosaaja

Osaamismerkki on tunnustus henkilölle, joka on osoittanut muistikotiin liittyvää osaamistaan.

Hae merkkiä tästä
Muisteluosaajan digitaalinen osaamismerkki. Piirroskuva, jossa keltaisen pallon edessä on tummansininen kaupunkisiluetti.

Muisteluosaaja

Osaamismerkki on tunnustus henkilölle, joka on osoittanut muistelutyöhön liittyvää osaamistaan.

Hae merkkiä tästä
Muistisairausosaajan digitaalinen osaamismerkki. Kuvassa on keltainen pallo, jonka edessä on vaaleansininen kaupunkisiluetti.

Muistisairausosaaja

Osaamismerkki on tunnustus henkilölle, joka on osoittanut muistisairauksiin liittyvää osaamistaan.

Hae merkkiä tästä

Lisätietoja

Maija Rimpiläinen.
Maija Rimpiläinen

Hankepäällikkö
Hetkittäin-hanke (2022-2024)

Mari Salovaara.
Mari Salovaara

Hanketyöntekijä
Hetkittäin-hanke (2022-2024)