Päättyneet hankkeet

Täältä löydät tietoa lähivuosien aikana päättyneistä, Stean rahoittamista kehittämishankkeista.

Hetkittäin 2022-2024

 

Kehitysvammaiset ihmiset ja heidän kanssaan työskentelevä ammattihenkilöstö tarvitsevat tietoa muistisairauksista. Ikääntyneet kehitysvammaiset ihmiset tarvitsevat aktiivisuutta omaan arkeensa. Hetkittäin-hankkeen päämääränä oli kehitysvammaisen ihmisen ja hänen kotiyhteisössään toimivan ammattilaisen tukeminen aktiivisena toimijana.

Hankkeen aikana järjestettiin kurssikokonaisuuksia ikääntyneille kehitysvammaisille ihmisille. Ikääntyneiden kehitysvammaisten ihmisten kotiyhteisössä työskenteleville ammattilaisille järjestettiin valmennusta, joka sisälsi tietoa mm. muistisairauksista, aivoterveydestä ja aistityön merkityksestä muistisairauksien ehkäisemisessä.

Hankkeessa työskentelivät hankepäällikkö Maija Rimpiläinen, sekä hanketyöntekijä Mari Salovaara.

Hetkittäin-hankkeen yhteistyökumppaneita olivat Miina Sillanpään Säätiö, Pohjois-Savon Muisti ry, Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Kehitysvammaliitto ry.

Kuva: Mikko Apell/Kehitysvammatuki 57 ry.

Muistelua kaikilla aisteilla -opas on tarkoitettu läheiselle tai ammattilaiselle, joka haluaa tutustua ikääntyneeseen ihmiseen ja saada uusia näkökulmia vuorovaikutukseen hänen kanssaan.

Moniaistisessa muistelutyössä hyödynnetään yhtä aikaa eri aisteja muistojen herättämiseen ja muisteluhetken elävöittämiseen. Opas on kehitetty kehitysvammatyöhön, mutta soveltuu muistelutyöhön kaikkien kanssa.

Pääset tutustumaan oppaaseen tästä linkistä: https://www.kvtuki57.fi/kehittaminen/julkaisut-ja-materiaalit/moniaistinen-muisteluopas/

Hetkittäin-hankkeessa tuotettu viiden videon sarja auttaa läheisiä sekä ammattilaisia tukemaan ikääntynyttä kehitysvammaista elämään hyvää ja omien toiveiden mukaista elämää. Videosarjan aiheina ovat:

  • Ikääntyminen ja kehitysvammaisuus
  • Muistikoti
  • Kosketusviestit kommunikoinnin tukena
  • Loppuelämän suunnittelu
  • Kehitysvammahuollon historia.

Videoilla esiintyvät Pirjo-Hannele Laine, Timo Jäppinen, Mari Salovaara ja Maija Rimpiläinen.

Voit tutustua videosarjaan tämän linkin kautta: https://www.kvtuki57.fi/kehittaminen/julkaisut-ja-materiaalit/kehitysvammaisen-ikaantyminen/

Muistiosaajan digitaalisilla osaamismerkeillä voit tehdä näkyväksi tietoja ja taitoja, joita olet oppinut ikääntymisestä ja muistisairauksista työssä tai muilla tavoilla omassa elämässä. Merkit ovat itsenäisiä asiakokonaisuuksia, joten voit suorittaa vain yhden merkin tai kaikki kolme merkkiä. Digitaalisten osaamismerkkien aiheet liittyvät kehitysvammaisen ihmisen muistisairauksiin, muistikotiin ja muistelutyöhön.

Hetkittäin -digitaalisia osaamismerkkejä kehitettiin työryhmässä, johon kuuluivat hanketyöntekijöiden lisäksi Ulla Arifullen-Hämäläinen (Miina Sillanpään Säätiö), Mari Heitto (Metropolia Ammattikorkeakoulu), Anu Ihanus (Karelia-ammattikorkeakoulu), Marjo Rikkinen (Kehitysvammaisten Palvelusäätiö) ja Eija Rytkönen (Pohjois-Savon Muisti ry). Kehittämistyöhön osallistui myös Pohjois-Savon Muisti ry:n vapaaehtoisia.

Katsomalla Hetkittäin-videosarjan olet saanut jo hyvät perustiedot, joilla voit hakea digitaalisia osaamismerkkejä. Linkit merkkeihin löytyvät videosarjan lopusta:
https://www.kvtuki57.fi/kehittaminen/julkaisut-ja-materiaalit/kehitysvammaisen-ikaantyminen/

Perhekamut (2022-2023)

piirroskuva kahdesta aikuisesta, jotka hymyilevät toisilleen. Toisella on kaksi lasta mukana.

Perhekamut oli STEA:n rahoittama kaksivuotinen (2022-2023) hanke, jossa kehitettiin uudenlaista tukea lapsiperheille, joissa on laaja-alaista tukea tarvitseva lapsi. Perheen osallistumista yhdistyksen vertaistukitapahtumiin helpotettiin vapaaehtoisten toimijoiden avulla. Hanke toteutettiin yksilöllisen tuen, palvelumuotoilun, etsivän työn ja verkostotyön keinoin pääkaupunkiseudulla.

Hankekoordinaattorina työskenteli Hanna Pyöriä.

Hankkeen yhteistyökumppanit olivat Jenny Stark, Pelastakaa lapset ry, Kari Koponen, HelsinkiMissio, Karoliina Mäki, Vammaisten maahanmuuttajien Tukikeskus Hilma ry ja Tessa Sarkima, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri.

Hankkeen tavoitteet

  • Vahvisti erityislapsiperheiden tukiverkostoa ja lisäsi perheen voimavaroja vertaistukitoiminnan avulla. Pyrittiin saamaan toimintaan mukaan uusia lapsiperheitä osallistumisen esteitä tunnistamalla ja poistamalla. Myös jo toiminnassa mukana olevat perheet saivat lisää resursseja osallistumiseen.
  • Hanke tuotti materiaalia eri kielillä, jotta perheiden erilaisilla kulttuuritaustoilla oli helpompi tulla mukaan toimintaan. Hankkeessa etsittiin aktiivisesti myös niitä perheitä, joissa lapsen tutkimukset olivat kesken. Muita kohderyhmiä olivat esimerkiksi yhden vanhemman perheet, suurperheet ja pienten lasten perheet sekä vaikeasti vammaisten lasten perheet.
  • Hankkeen toisena tavoitteena oli luoda kiinnostava uusi vapaaehtoistoiminnan muoto yhdistyksen vapaaehtoistoiminnan valikkoon. Silloiset vapaaehtoistoiminnan muodot tukivat erityisesti kehitysvammaisten ihmisten hyvinvointia ja osallisuutta. Toimintaa laajennettiin tukemaan myös kehitysvammaisten ihmisten perheitä.

Lisätietoa hankkeesta voit lukea Innokylän sivuilta. Innokylä Perhekamut-hanke (Linkki vie innokylä.fi-sivustolle).

Kaksi aikuista, jotka hymyilevät pitävät kädestä kävelevää pikkulasta.

Selkeästi meille (2020-2023)

Selkeästi meille -hanke edisti kognitiivista saavutettavuutta viestinnässä ja sähköisissä palveluissa, jotta yhä useampi kehitysvammainen tai laaja-alaista tukea tarvitseva ihminen voi osallistua ja toimia itsenäisesti yhteiskunnassa. 

Kognitiivinen saavutettavuus tarkoittaa sitä, että sähköinen palvelu, esimerkiksi verkkosivu, itsepalvelupääte tai mobiilisovellus on suunniteltu sellaiseksi, että sitä on mahdollisimman helppo käyttää ja sieltä löytyvää tietoa on helppo ymmärtää.  Kehitysvammaiset ja laaja-alaista tukea tarvitsevat ihmiset ovat hankkeen keskeisiä toimijoita niin kokemusasiantuntijoina kuin kansalaisvaikuttajina. 

Yhteistyötä eri toimijoiden kanssa

Selkeästi meille -hanke oli Kehitysvammatuki 57 ry:n ja Kehitysvammaliiton yhteinen hanke, jota Kehitysvammatuki 57 ry hallinnoi. Hankkeen työryhmään kuului vuosien 2020–2023 aikana Kehitysvammatuki 57 ry:n hankepäällikkö Satu Timperi (2020–2023), saavutettavuuskoordinaattori Petra Saarinen (2020–2023), saavutettavuusmentori Heikki Oksanen (2020–2023), saavutettavuustestaaja Roberto Polsa (2020–2022) sekä viestintäkoordinaattori Mikko Apell (2021–2023) ja Kehitysvammaliiton hankesuunnittelija Mira Vihmo (2020–2023). Vuonna 2023 työryhmään kuuluivat Kehitysvammatuki 57 ry:n käyttäjätestaajat Ida Lehtonen, Hanna Laakkonen, Tommi  Kasurinen ja Ville Hotanen, jotka testasivat, arvioivat ja vaikuttivat sähköisiin palveluihin kokemusasiantuntijoina. Lisäksi hankkeen käyttäjätestauksiin on osallistunut lähes 40 yksittäistä testaajaa.

Keskeisimpiä yhteistyökumppaneita ovat Celia, Kela, Me Itse ry, Ammattiopisto Live, Digi- ja väestötietovirasto ja Vanhus- ja lähimmäisliitto VALLI ry. Hanketta rahoitti sosiaali- ja terveysministeriö järjestöavustuksella (STEA).

Työkaluja ja vaikuttamista ymmärrettävyyteen

Selkeästi meille -hanke on

  • kehittänyt työkaluja ja ohjeita, miten kognitiivista saavutettavuutta voi parantaa
  • kouluttanut verkkosivujen ja sähköisten palveluiden tekijöitä ja sisällöntuottajia
  • tukenut ryhmiä vaikuttamaan heille tärkeisiin sähköisiin palveluihin
  • tukenut eri organisaatioita kehittämään heidän sähköisiä palveluitansa
  • tehnyt vaikuttamistyötä, jotta kognitiivinen saavutettavuus ja siitä hyötyvät ihmiset huomioitaisiin sähköisissä palveluissa.

Hankkeen omat verkkosivut selkeästimeille.fi perustettiin hankkeen käyttäjätestausten havainnoista. Ne ovat esimerkkisivut saavutettavista verkkosivuista. Verkkosivut ovat yksi Selkeästi meille -hankkeen lopputuotos. Sivulta löydät kaiken hankkeen tuottaman materiaalin.

Lisätietoja hankkeesta ja verkkopalveluiden kognitiivisesta saavutettavuudesta antaa Satu Timperi.

Kaksi ihmistä istuvat tietokoneen äärellä peukalot ylhäällä.

Kuva: Mikko Apell/Kehitysvammatuki 57 ry.

Helppokäyttöisyys ja ymmärrettävyys, eli kognitiivinen saavutettavuus, on edellytys sille, että erilaisista lähtökohdista tulevat ihmiset voivat käyttää digitaalisia palveluita mahdollisimman itsenäisesti. Selkeästi meille -hankkeen tuottamaan kriteeristöön ja oppaisiin on koottu asioita, jotka toteuttamalla yhä useampi ihminen voi käyttää digitaalisia palveluita itsenäisesti.

Voit tutustua materiaaliin tästä linkistä: https://www.kvtuki57.fi/kehittaminen/julkaisut-ja-materiaalit/selkeasti-meille-oppaat-ja-arviointikriteeristo/

Selkeästi Meille -hankkeen verkkosivut ovat esimerkki kognitiivisesti saavutettaasta verkkopalvelusta. Sivuilta löydät myös kaiken hankkeen tuottaman materiaalin. Linkki aukeaa uudelle välilehdelle.

https://www.selkeastimeille.fi/

Nainen, jolla on ruskeat hiukset ja mustasankaiset silmälasit hymyilee kameralle.

Lisätietoa hankkeista

Mari Mononen

Kehittämisjohtaja
Kehittämistoiminta
Viestintä